DÁREK PRO VŠECHNY ZÁKAZNÍKY SKLOMATU, SLEVA 10% NA SKVĚLÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO, ZADEJTE KÓD 33195570 V KOŠÍKU NA www.pivovar-arogant.cz

BLOG - Výměna skla krbové vložky

Proč sklo vůbec praská?

Důvodů může být několik, mezi nejčastější příčiny patří neodborná montáž, mechanické poškození skla, případně zteřelá těsnící šňůra. Příčinou může být i nekvalitní sklo. Pokud ale žáruvzdorné sklo kupujete u firmy SKLOmat, tato příčina prasknutí vás nepotká.

Jak vyměnit žáruvzdorné sklo v kamnech, u krbu?

Ještě před výměnou si musíte uvědomit, že při montáži nikdy nesmí dojít ke spojení SKLO/KOV. Nejlepší je montáž na těsnící šňůry. Pozor!!! Žárové sklo má sice téměř nulovou roztažnost, ale u kovu je to přesně naopak. Kov se vlivem teploty (uvědomte si, že v kamnech je teplota 700 - 1100 °C) výrazně roztahuje. Sklo tedy musí mít okolo rámu prostor!!! Pokud sklo prostor nemá (cca 2 - 3 mm), při tepelné dilataci praská. Toto je právě nejčastější příčina prasknutí skla neodbornou montáží.

Jdeme na výměnu. Nejprve vyjměte poškozené sklo z rámu. Pokud vám nejdou povolit šroubky, které upevňují packy držící sklo, doporučujeme uvolňovač. Dále musíte velmi pečlivě vyjmout zbytky těsnící šňůry, případně dalších nečistot (záleží na typu kamen nebo vložky, můžete použít i odmašťovač, např. technický benzín). Rám nakonec očistěte suchým hadříkem. Pokud měníte sklo, vyměňte i těsnící šňůru. Těsnící šňůry prodáváme samolepící, máme dva druhy, na sklo i na dvířka kamen. Pozor, ať už použijete jakoukoliv šňůru, nalepte i na okraj, aby v rozích nebyly žádné mezery. Do připraveného rámu vložte sklo s nalepenou těsnící šňůrou (na skle či na dvířkách). POZOR, doporučujeme dát šňůru i na držáky skla, aby sklo nikde nebylo v kontaktu s kovem. Pokud máte vloženo, můžete sklo dotáhnout pomocí šroubků. Určitě víte, že šroubky musíte dotahovat s citem a do "do kříže" (se sklem by se mělo dát mírně pohnout do stran). Pokud dotáhnete šroubky "na krev" riskujete prasknutí.

Žáruvzdorné sklo do krbových kamen atypický tvar
Žáruvzdorné sklo do krbových kamen atypický tvar